Beeldenkas Willem Berkhout

Beeldenkas Willem Berkhout

Willem Berkhout is verslaafd. Gelukkig niet aan drugs of alcohol, maar aan het maken van levensgrote mozaïekbeelden. Ieder vrij moment steekt de orchideeënkweker uit Schipluiden in het creëren van de meest kleurrijke kunstwerken. Zijn handen werken te langzaam voor zijn levendige fantasie. Als Willem bezig is met het ene beeld, zijn zijn gedachten alweer bij het volgende. De bonte verzameling beelden staat in zijn Beeldenkas in Schipluiden. Jij bent van harte welkom.

Koe- en kaasmeisje

De kunstenaar werkt niet met schetsen en tekeningen. “Alles zit in mijn hoofd. Ik maak één creatie tegelijk, maar terwijl ik bezig ben, krijg ik alweer andere ideeën”.  Zo begon Willem ooit met het maken van een Betuwemeisje. “Een framboosje hier en rozenbotteltje daar, en terwijl ik bezig was, kreeg ik alweer inspiratie voor een volgend beeld. Ik dacht een kaasmeisje is ook wel leuk, en zonder koe geen kaas, dus een koemeisje leek me ook wel wat”, vertelt de Schipluidenaar.

De academie van het leven

Willem heeft geen cursus gevolgd of boeken over mozaiek gelezen. Hij is gewoon begonnen. “Bezoekers vragen me weleens; op welke academie heb jij gezeten? Dan zeg ik: de academie van het leven. Inmiddels heeft Willem al zo'n 120 beelden. In ieder beeld steekt hij zo'n 75 manuren en aan materiaalkosten is hij al snel vierhonderd euro kwijt. Toch verkoopt hij geen enkel beeld. “Dat vinden mensen wel raar”, lacht de creatieveling. “Ik wil mijn creaties niet voor een habbekrats verkopen, dus heb ik besloten mijn eigen museum te bouwen. Als de beelden in iemands achtertuin staan, geniet enkel de eigenaar ervan. Door ze in mijn kas uit te stallen, kan iedereen er plezier uithalen”, vindt Willem.

Dorpsgenoten

“Er zijn dorpsgenoten die niet veel in deze kunst zien, vertelt Willem”. “Wat maak je nou weer voor rare poppen”, zeggen ze dan. Mensen die verder weg wonen, vinden de beelden juist geweldig. Daarom heb ik besloten om een serie beelden te maken met de titel Dorpsgenoten. Dit zijn primitieve beelden, immers in vroegere tijden hielden ze vast ook niet van gekkigheid en poespas”.

Stilte

Iedereen kan een kijkje nemen in de beeldenkas. Koffie en thee staan altijd klaar en meestal loopt Willem wel in de buurt rond, zodat je hem wat vragen kunt stellen. “De reactie als mensen binnen komen? Ze vallen stil. De meesten zijn erg verbaasd en hadden niet verwacht dat er zoveel te zien zou zijn. Ieder beeld is voorzien van een omschrijving, dus als mensen hun eigen fantasie niet willen of kunnen gebruiken hebben ze altijd houvast”.

Waar?

De beeldenkas van Willem ligt aan de Gaagweg 15 in Schipluiden en is iedere dag open, behalve zondag, tussen 10:00 en 16:00 te bewonderen. Je betaalt € 3,50 en kunt dan naast het museum ook genieten van een bakje thee of koffie. Voor meer informatie kijk je op www.willemsmozaiekbeelden.nl

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Gaagweg 152636AK  Schipluiden

Tel:  06-51206513   /   0105911415  ( tot 17.00 uur)

www.willemsmozaiekbeelden.nl

Kunst & cultuur
Familie & kids
Kunst & cultuur
Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Streekproducten
Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
Eten & drinken
Kunst & cultuur
Streekproducten